05-04-2016

Nieuw Keniaans schoenenmerk?:

New Made-in-Kenya Running Shoe Brand Launching via Kickstarter

05-04-2016
Op de website van Klaas Lok staat dit te lezen over antipronatie schoenen
31-03-2016
“Als de schoen maar lekker zit.  Dan maakt het niet meer uit, wat voor hardloopschoen je koopt.”

Wij van hardloopschoenen.nl zijn het van harte oneens met een dergelijke uitspraak. Vaak wordt dit onderzoek aangehaald. Zoals we elders ook op deze website hebben vermeld, vinden we de term “neutrale hardloopschoen” een misleidende term, omdat dat zou impliceren, dat een neutrale hardloopschoen een neutrale invloed heeft op het looppatroon. Een neutrale hardloopschoen wil niet anders zeggen, dat de schoen in zijn tussenzool overal even hard is. Het probleem is echter, dat zo’n schoen daarnaast nog kan variëren in hardheid, torsiestijfheid, hielheffing (hoogteverschil tussen voorvoet en achtervoet), souplesse in voorwaartse richting, etc, etc.

Het grootste probleem is de hardheid van de tussenzool. Wanneer een loper/of loopsters in de schoen wegzakt ontstaan wel degelijk problemen. En daar hebben de barefoot lopers wel degelijk een punt.  Zo kan de eigen pronatie-beweging versterkt worden, en dat levert toch bijvoorbeeld extra rek op achilleespees of voetzool op. Of het veroorzaakt een vergroot draaimoment in de knie. De ene loper zal er misschien niets van merken, maar de andere wel. Een hiellandende loper die op een te zachte schoen landt zal een vergrote rek op kuit-/achillespees ondervinden. Ook kan ín de schoen het hielbeen wat naar achter wegzakken en de voorvoet wat naar voor wegzakken, met als gevolg extra rek op de peesplaat onder de voet. Dat daar dan de beruchte “hielspoor”-klachten uit voortkomen is niet verwonderlijk.  Een dergelijke “neutrale” schoen reageert dus helmaal niet neutraal. Een neutrale schoen is een schoen, die het looppatroon niet wezenlijk veandert, of er nu een antriptronatieblok in zit of niet. Zo heb je superstabiele “neutrale” schoenen, maar ook zogenaamde “antipronatieschoenen, die totaal niet antirponerend blijken te werken.

Een schoen moet inderdaad een goed pasvorm hebben, al is het maar om zijn steun te kunnen bieden, of om blaarvorming te voorkomen. Het probleem is echter, dat de merken proberen schoenen zó te maken, dat de “first feel”, zoals ze dat noemen. goed is. Alleen, comfort, betekent meestal gebruik van zachtere, en minder slijtvaste materialen. De huidige hardloopschoenen zitten bij aanvang het lkkerst, en gaan in verloop van tijd steeds minder lopen. Als je dat zou vergelijken met hardloopschoenen van 25 jaar geleden, is dat nét andersom. In begin was het even wennen, en daarna gingen ze steeds lekkerder lopen. De schoenen uit die tijd waren duidelijk harder dan nu. Een bijkomend nadeel van te zachte schoenen is ook nog, dat het tussenzoolmateriaal vaak eerder “op” raakt, omdat het snel plat gelopen wordt. Dus laat je zéker ook niet misleiden door dat eerste gevoel.

Dus:

Een loopschoen moet prettig zitten, maar mag geen ongewenste veranderingen in het looppatroon veroorzaken. Kies de juiste schoen!


Reacties

Blog — Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *