De huidige generatie hardloopschoenen bestaat grotendeels uit hardloopschoenen met een dempende tussenzool. Dergelijke schoenen werden in de jaren ’80 van vorige eeuw eigenlijk voor het eerst op de markt gebracht. Hardlopers liepen tot dan toe eigenlijk vrijwel alleen maar op de sintelbaan of in het terrein, en haddenen zo geen behoefte aan extra demping. Op harde ondergronden bleken de platte, dunne schoentjes voor veel lopers toch te hard, en bleek er behoefte aan schoenen met wat meer demping.

Al snel bleek, dat een dempende zool ook een duidelijk nadeel had: hij kon inzakken. Daardoor ontstonden er weer allerlei andere klachten. De merken losten dat op, door onder andere de antipronatieschoenen op de markt te brengen. In de dempende zool werd een harder gedeelte aangebracht, zodat de voet niet te ver naar binnen zou zakken. Zelfs voor de lopers, die te veel op de buitenzijde liepen (veel minder voorkomend) werden schoenen met een verharding in de tussenzool gemaakt. Die zat uiteraard aan de buitenzijde van de zool. Deze antisupinatieschoenen verdwenen al snel van het toneel, want die werden te weinig verkocht.

Wanneer je een gemiddelde hardloopschoen van tegenwoordig zou kunnen vergelijken met een van de jaren ’80, dan zou meteen het hardheidsverschil opvallen. De huidige schoenen zijn véél zachter.

Eigenlijk biedt dat geen extra voordeel, want op zachtere schoenen moet je nu eenmaal harder werken om op vooruit te komen. De klant echter wil graag een schoen, die meteen lekker zit, en een zachte schoen zit lekkerder. Daaraan hebben de fabrikanten dan ook voldaan.  De jaren ’80 schoenen gingen steeds lekkerder zitten naarmate er langer op gelopen werd, terwijl je van de huidige generatie schoenen kan zeggen, dat het schoenen zijn, die meteen lekker zitten, maar die gaan alleen maar minder lopen. Hardlopers met wat slijtageproblemen aan knie, heup of rug kunnen daarentegen wél voordeel hebben van die grotere demping.

De duurzaamheid neemt door de zachtheid ook niet toe, want zacht materiaal zakt eerder in. Zachte voeringen en dunne, zachte bovenwerken van schoenen slijten sneller door, en zachte slijtzolen zijn ook eerder op. Een enkel merk houdt nog vast aan de wat hardere tussenzool, maar veel lopers/loopsters vinden dat te hard.

Zwaardere personen moeten extra oppassen. Je zou denken “ik ben zwaarder, dus ik heb meer demping nodig”, en dan een extra zachte schoen aanschaffen. Dan kom je bedrogen uit, want juist die extra zachte schoenen bieden minder demping aan de zwaardere lopers/loopsters. De loper/loopster zakt als het ware dwars door de zool heen. Bovendien is de zool zó plat gelopen. Dus ben je zwaarder, dan juist voor een wat hardere schoen kiezen. Helaas zijn er maar een paar merken, die daar rekening mee houden.